Uppteckning nummer NM-ANM1131

Upptecknare: Dagmar Ohlsson
Meddelare: Karl Tjernberg

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Rogsta

Det var en sommar på 1870-talet. Meddelaren gick för att besöka sin fästmö i Hössjön. Norr om sjön gick han, och när han var ett stycke från stugan, dit han skulle, hörde han en massa hundar skälla men såg ingen. Tj-g hade en hund med sig, och den blev rädd, stack svansen mellan benen och höll sig tätt framför fötterna på husbonden, att denna knappt kunde komma fram. När Tj-g träffade fästmön, sade han: "Vad är det för en massa hundar här i backarna?" - "Å, de där rackarna har jag nog hört," svarade hon. Då hördes de på andra sidan sjön. De skällde tre "ord" i sänder. Det var vitterhundar.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 270, gjorda i början av 1930-talet. Vitterhundar.