Upptecknare: Dagmar Ohlsson
Meddelare: Olga Eriksson

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Rogsta

Krak-Mats i Firsta botade en gång fru Erikssons tandvärk på följande sätt: Han slog lite brännvin i en kaffekopp, gick sedan in i ett annat rum och stängde dörren. Där inifrån hördes ett ljud, som om han skvalpat i vatten, men något sådant fanns inte där inne. Sedan fick fru E. dricka brännvinet och blev fri tandvärken.

Vårtor gå bort, om man låtsas tvätta sig i månskenet, när det är fullmåne.

Man skall stryka tre gånger med en död människas hand, där man har något fel. En kvinna botas bäst av en död man och tvärtom.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 259, gjorda i början av 1930-talet. Bot för åkommor.