Uppteckning nummer NM-ANM1190

Titel: 204. Trollet släppte ej till enbären.

Meddelare: Lars Petter Johansson

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hångsta

Lite senare var torparen Per Olsson och hans hustru i Småbodarna en dag till Storåstjärn och bergade starrhö på stränderna. I närheten växte några enbuskar med mycket bär på. Dessa bär ville hustru Olsson ha med sig hem för att kunna brygga enbärsdricka. Därför när arbetet med slåttern var slut på kvällen, stannade hon kvar och började repa enbär. Olsson gick i förväg fram till bostället. Emellertid hade hustru Olsson icke hunnit få loss många bär förrän samma ilskna röst från berget söder om tjärnen skrek: "Knalla dej iväg du å". Hustrun blev förskräckt och sprang därifrån så fort benen kunde bära henne.

Numera avlidne Olof Persson Bergqvist från Österhångsta, son till makarna Olsson, har berättat ovanstående och betygat dess sanningsenlighet.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.