Uppteckning nummer NM-MNM1192

Titel: 202. En likkista i skogen.

Meddelare: Lars Petter Johansson

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hångsta

För knappast 20 år sedan var fru Lydia Stolt i Österhångsta och en hennes son ute i skogen och plockade bär på en plats ej långt från Hångstaklackens fäbodställe. Då de frampå eftermiddagen återvände mot hemmet och kommit till Prippstenen lite söder om klacken, fingo de se en likkista stå under en gran i närheten. De såg kistan båda två och fann det ganska underligt att en sådan stod mitt inne i skogen, där ingen människa bodde i närheten och där det icke heller fanns någon väg. Dock blevo de ej rädda så att de besinningslöst sprang från platsen, utan gjorde sig i stället fullt förvissade om, att det de såg var en likkista. Efter hemkomsten berättade de om synen, om en stund återvände de till platsen i sällskap med annan person för att se om kistan stod kvar, men när de då kommo till stället var den försvunnen.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.