Uppteckning nummer NM-ANM1193

Titel: 201. Var det en ängel?

Meddelare: Sigrid Andreasson

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Riset

En sommarkväll år 1932 var trädgårdsmästaren Gustaf Svensson, boende hos Lars Hjalmar Larsson i Fly, på besök hos snickaren Gustaf Sundberg på Riset. När han gick hem därifrån och kom ut till korsvägen, som leder till bron över Granån, fick han en kvinnoskepnad invid den stora hängbjörken vid vägkorset. Skepnaden tycktes komma upp ur jorden samt liksom på vingar höja sig upp i luften och försvinna. Svensson hade vid tillfället en dam i sällskap, men hon såg ej vålnaden, dock förmärkte hon en viss stelhet i kroppen just i det ögonblicket.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 5-205, gjorda i början av 1930-talet.