Uppteckning nummer NM-ANM1194

Titel: 200. Nattpaus.

Socken/stad: Torp

Bröderna Bergqvist i Sörhångsta hava båda varit sågare vid Gullgårdssågen i Alderängsån. Där pågick sågningen ibland både dag och natt. Men sågen hade den nycken att stanna varje natt klockan tolv, och sedan var det omöjligt att få den igång förrän klockan blivit ett. De som skötte sågen kunde ej komma underfund med hur det hängde ihop med detta besynnerliga förhållande. Men så en natt när den, åt vilken den sågade, var tillstädes, beklagade de sig över otrevligheten. De anade allt för väl att någon av Lucifers anhang var med i spelet. Ägaren tog då sågarna med sig till vattenhjulet, sträckte ut vänstra armen och bad dem titta under densamma. Då fick se en karl, som stod och höll i remmen till turbinen, så att detta ej kunde gå runt. Sedan dess försökte de aldrig att ha sågen i gång under midnattstimmen.

Även vid en äldre såg på samma plats och vid andra sågar och kvarnar i Alderängsån samt vid Fagervikssågen i Gimån var man utsatt för samma svårigheter vid midnattstimmen. Envisades man med att ha verken i gång denna tid, gick vanligtvis något sönder.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 5-205. Gjorda i början av 1930-talet.