Titel: 197. Vågade ej se sina tillkommande.

Socken/stad: Torp

En midsommarnatt för länge sedan voro några ungdomar av båda könen samlade på fäbodstället Brattbacken. De önskade allesamman få se sina tillkommande. För att kunna få denna uppenbarelse, kokte de på senkvällen gröt. I anrättande av denna måste alla närvarande deltaga. Alla måste nämligen tillsätta och vispa ner var sin näve mjöl, var sin nypa salt o.s.v. tills alla ingredienserna kommit med. Sedan äta gröten gemensamt i bostugan. När så klockan var tolv på natten gingo de alla till en korsväg, ty där skulle då de blivande brudgummarna och brudarna låta se sig. Men när skaran kom till korsvägen, kom uppe i luften ett anspann av ett par svarta hästar förspända en fin droska. Nu blev det ej tid invänta några tillkommande, alla i sällskapet blevo förskräckta och ilade till bostugan så fort de någonsin kunde springa.

Torps Hembygsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.