Uppteckning nummer NM-KNM1199

Titel: 196. Tidig julotta i Torp.

Meddelare: Maria Kjellström

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerhångsta

Omkring år 1830 gick Jonas Molin till kyrkan och hade en liten son med sig. Molin bodde i Plakemobacken, Österhångsta. Färden anträddes redan klockan 4 på morgonen för att hinna i rätt tid, ty pojken kunde ej gå så fort, och dessutom var det tre fjärdedels mil till kyrkan. När Molin och pojken hunnit så långt att de såg kyrkan, lyste där ljus från alla fönster. De trodde nu att de voro för sent ute och fotade på så mycket som möjligt. Men när de kommo till kyrkan, var där alldeles mörkt och ingen människa syntes.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.