Uppteckning nummer NM-ANM1202

Titel: 194. Möjligen en tomte.

Socken/stad: Torp

Torparen Karl Blomberg i Karlso under Hussborg, född 1853 och död i 80-årsåldern för ett par år sedan, var en gång vid Lamyren i närheten av Långmarken och körde timmer. Där var samtidigt två andra timmerkörare, en äldre och en yngre. De tre voro i kamratskap. Så vid ett tillfälle, medan hästarna vilade, gick Blomberg och den äldre kamraten att hälsa på några andra timmerkörare i närheten. Under tiden stannade den yngre, som hette Gotthard Gerling, kvar och såg till hästarna. När Blomberg och hans sällskap återvände, fick de se en liten gråklädd parvel med en röd toppmössa på huvudet. Han följde inte vägen, utan gick tvärs över ett kalhugget område i närheten. Utan att ge akt på klädedräkten, togo de för givet att det var Gotthard, som gick för att titta vart de tagit vägen. Emellertid när de kommit fram till hästarna, var Gotthard där, och han försäkrade att han icke en minut varit från stället. Då gingo de tillbaka till den plats där de sett den andra gått fram, men där syntes inte ens spår i snön efter honom. Då förstodo de att det måste hava varit en tomte, som följt med uppåt skogen för att se till huru de hanterade hästarna.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.