Uppteckning nummer NM-ANM1210

Titel: 182. Vitterdamen delade gröten med Ida.

Meddelare: Lars Petter Johansson

Socken/stad: Torp

Ida Olsson var dotter till Erik Gulberg i Småvillorna vid Ljungaverk. Hon avled 1933 i en ålder av omkring 50 år. I 20 årsåldern var hon en sommar bopiga vid Hångstakullen. En kväll när hon däruppe i bostugan satt och åt gröt, kom en vitterkvinna in till henne och satte sig till bords samt började äta gröt, sked om sked med Ida. När hon ätit en stund, gick hon sin väg tyst som hon kommit. Emellertid syntes ej att det minskade något i grötfatet genom det att hon åt. Ida såg ofta vittran vid bostället den sommaren.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr 95-205, gjorda i början av 1930-talet.