Uppteckning nummer NM-ANM1211

Titel: 181. Vitterhundbett, som ej blev läkt.

Meddelare: Per Olof Lagergren

Socken/stad: Torp

Anna Greta Lagergren i Lillmörtsjön, död troligen 1888 vid omkring 70 års ålder, blev biten av en vitterhund då hon var 14 år gammal. Hon hämtade då hö i en lada i närheten av hemmet. Då hon gick ut ur ladan, föll hon omkull och kom på rygg. I detsamma kände hon att det stack till i ena skulderbladet. Det blev genast smärtor, men flickan hade ej förstånd att tala om det för sina föräldrar förrän det var för sent att få bot för det onda. Därför fick hon också behålla det till sin död. Det var ständigt en svart fläck vid såret efter hundbettet, och i såret syntes tydliga märken efter tänderna. Visserligen läktes såret nästan ihop men gick ånyo upp efter korta mellantider, och då var det ganska ont och besvärligt. Anna Greta var farmor till i föregående berättelse förekommande Per Olof Lagergren, och han såg såret efter hundbettet på gummans rygg flerfaldiga gånger och hörde henne jämväl ofta omtala hur hon fått det.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.