Titel: 174. En gammal sägen.

Meddelare: Per Olof Lagergren

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerhångsta

Ingen vet när det skedde. Kanske är det etthundra år eller tvåhundra år sedan dess. Men i närheten av platsen för ladan vid Lillmörtsjön, där 14-åriga flickan Anna Greta omkring år 1820 blev biten av en vitterhund, låg en dag några slåtterkarlar och vilade middag. En av dem somnade och talade i sömnen. Han sade då: "Hå, hå, sju år är i dag sedan jag slog ihjäl käringa min och grov ner henne under stenrösa." I anledning av detta uttalade företogs efteråt undersökning med resultatet att ett skelett verkligen påträffades under ett stenrös. Om mannen ifråga sedermera blev straffad förmäler ej sägnen. En av dem, som omtalat historien var hustrun Stina Kajsa, gift med Erik Olsson i Lillmörtsjön, men hon är nu död sedan omkring 50 år.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.