Uppteckning nummer NM-ANM1213

Titel: 180. Vitterhund vid Rimmeråsbäcken.

Socken/stad: Torp

Per Olof Lagergren i Västerhångsta, född 1866 var en lördags- eller söndagskväll, när han var i tjugoårsåldern, på besök vid Hångstaklockans fäbodar, varelst några bojäntor då höllo till. När man vid midnattstiden gick tillbaka till hemmet i Lillmörtsjön och kom i närheten av Rimmeråsbäcken, fick man höra en vitterhund skälla på något avstånd, men i riktning däråt han måste gå fram. Hunden gläfste till tre gånger. Lagergren tvärstannade och lyssnade, men hörde ej något mera ljud. Han fortsatte då sin vandring. Dock när han gått några steg, skällde hunden till tre gånger igen. Detta upprepades ytterligare en gång, och nu hade Lagergren hunnit helt nära den plats där hunden tycktes uppehålla sig. Han måste i alla fall gå fram, och när han kommit förbi stället, hörde han icke hunden mera.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.