Titel: 173. En avrättningsplats vid Johannisberg.

Upptecknare: Lars Petter Johansson

Socken/stad: Torp

För äldre torpsbor är allmänt bekant att en gammal avrättningsplats funnits - själva platsen finnes ju ännu - helt nära "skräddare Olssons gård" vid Johannisbergs järnvägsstation. Således i gränsen mellan Torp och Borgsjö. Mycket gamla personer, bland vilka kan nämnas Salomon Lindgren å Riset, Västerhångsta, hava sett och minnas ännu räster av den gamla stubstocken, som med all säkerhet varit gemensam för Torp och Borgsjö socknar.

Enligt traditionen var den sista som avrättades på denna plats en kvinna av tattaresläkt vid namn Beata Ros. Hon var dömd till döden för det att hon stuckit ihjäl en borgsjöbo då denne ur sin bostad skulle driva ut ett sällskap tattare. Vid verkställandet av dödsdomen bildades spetsgård. En mängd nyfikna från den kringliggande trakten hade infunnit sig. Bödeln eller "mästermannen" höll sig dold i en riskoja tills delikventen lagt sig över stubstocken, då han skyndsamt framträdde och utförde exekutionen.

Bland de många, som bevittnade den tragiska händelsen var en flicka i konfirmationsåldern vid namn Maria Katharina Lundberg från Gullgård. Hon var född 1798, vadan avrättningen sålunda ägde rum något av åren 1813 eller 1814. M.K. Lundberg avled 1885.

Något tidigare avrättades på ifrågavarande plats en lappyngling, vilken slagit ihjäl sin faster eller moster då hon låg och sov i en hölada i närheten av gamla bron över Ljungan vid Erikslund. Lappen hade blivit uppretad på sin släkting för det hon tillrättavisat honom för några olater. Efter halshuggningen blev kroppen steglad invid gamla landsvägen i Borgsjö. Mordvapnet, en "potatisgräv" (hacka) förvaras enligt uppgift i Borgsjö kyrktorn.

En tredje person, Per Ersson från Munktorget i Torps socken, uppgives hava blivit avrättad på samma plats för mord å en granne.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.