Uppteckning nummer NM-TNM1220

Titel: Då Jonas Nilsson Byström en gång for från Naggen …….

Upptecknare: Britta Larsson
Meddelare: Elisabeth Andersson  År: 1930

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Gullgård

Då Jonas Nilsson Byström en gång for från Naggen "fram på sockna" mötte han en karl som modstal hästen hans. Han hade inte farit långt förrän hästens huvud hängde ner till marken och den knappt orkade röra benen. Byström "gjorde emot" och botade sin häst. En stund efteråt hittade han spillning i vägen efter den andres häst. Byström gjorde då något trolltyg med spillningen och då den andres häst kom hem på gården stupade den död ned. Han kunde själv ej bota honom ty han kunde endast göra ont, ej gott.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 1, Trolldom.