Folkminnen

Uppteckning nummer NM-HNM1221



Titel: 171. Långfredagsris.

Upptecknare:  
Meddelare:   

Socken/stad: Torp 

Ända till fram på 1880-talet brukade torpbygdens ungmör under vintermånaderna ha sina sovplatser i fähuset. Då var sed att den manliga ungdomen på långfredagsnatten gjorde visit i fähusen och gav flickorna ris på bara kroppen. Detta kallades "långfredagsris". Ofta hade flickorna sin sängplats på en lave ovan kreaturen, och det var nog ibland lite krångligt för pojkarna att komma dit upp. Och voro de väl där uppe, blev det ofta strid, ty flickorna sökte försvara sig. Ibland slutade striden så, att de kämpande ramlade ner på en korygg eller på någon ännu olämpligare plats. Emellertid slutade oftast rätt snart fred, och medfördes musikinstrument, inträffade att man tog sig en liten polska i en vrå av fähuset.

Det kunde dock hända att en dylik fähusvisit "kränkte tredjemans rätt". Bar det då så till, att den eller de kränkta råkade komma till ort och ställe medan "risriddarna" voro på besök, blevo dessa ofta utsatta för något spratt. Sålunda inträffade för omkring 60 år sedan, att ett par ynglingar vräkte en stor stock mot ladugårdsdörren, så att det blev omöjligt för de innevarande att komma ut.

Vid ett annat tillfälle voro ett par hångstapojkar ute och trakterade sina kvinnobekanta långfredagsris. När de voro på hemväg fram på natten, fick de se en ovanligt skjuts, som for fram med hiskelig fart på Ljungan. Pojkarna trodde genast att det var "Horn-Per", som var ute och färdades. De blevo mycket förskräckta och vågade icke fortsätta hem, utan sprang till "Höjen" eller "Höjan" (nu Hilding Perssons gård) i Österhångsta, där de knackade på och bad att få stanna till det blev dagsljust.

Som sagt var det inte alla gånger risriddarna nöjde sig med att enbart uppvakta med svidande hudstrykning i arla långfredagsmorgon. Det hände mer än en gång att föremålet efter den känslosamma hyllningen helt brutalt instängdes i sin jungfrubur. Sålunda hände för ett 40-tal år sedan i en gård vid Lillmörtsjön att husets dotter sattes inom lås och bom, i det att dörren utifrån barrikerades med en massa långved. Flickan måste slutligen taga sig ut genom "dynggluggen".


Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1221


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


FRIKYRKA FRIKYRKOINTERIÖR

SEGELFARTYG TIMMER HAMN

BIL UTHUS

Skolplansch

Hårkam

Brosch