Uppteckning nummer NM-SNM1222

Titel: 172. Påstådd forngrav vid Hammar.

Socken/stad: Torp

På 1850- å 1860-talen bodde i den byggnad vid Hammar, som blivit använd till tingshus och ingår bland ålderdomshemmets byggnader, en inspektör Decker. Under hans tid påträffades vid plöjning i åkern söder om nämnda hus en forngrav täckt med stenhällar. Det var en murad grav, och i den anträffades ett skelett. En dotter till inspektör Decker hoppade ner i graven och kunde konstatera att skelettet var efter en kvinna. Där upphittades jämväl några glaspärlor. Veterligen finnes nu ingen, som kan uppvisa stället. En piga Stina Lisa Hellström var närvarande då fyndet gjordes, och hon har berättat om händelsen år 1866 eller 1867, men hon är numera död. Graven är nu troligen igenfylld med jord.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.