Uppteckning nummer NM-ANM1223

Titel: 162. Ett benrangel med storm.

Upptecknare: Magnus Nordin

Socken/stad: Torp

Magnus Nordin å Riset berättar vidare att han för många år sedan vid midnattstiden en natt var ute och färdades med häst och fordon. Så skulle han säga till i en gård, som låg inne i skogen inom Borgsjö socken, men likväl utefter vägen. I korsvägen upp till gården hörde han ett rassel som av en stor kätting och när han i anledning därav såg upp, sprang det fram ett förskräckligt stort benrangel. Det sopade skogen med sig, så att det blev en bred gata efter där det färdades fram. Nordin tyckte det var underligt och skulle se efter lite närmare, men då syntes ingenting efter benranglets väg, utan skogen stod kvar alldeles som förut. Det var vid tillfället fullmåne och klar himmel samt snö på marken, varför något ljusare månsken icke kan förekomma än det som rådde den natten. Vid den ifrågavarande gården sågs titt och tätt sådana där fula uppenbarelser, och till sist måste de människor, som då bodde där flytta därifrån. Nordin påstår att det framför allt är i korsvägar, som man får se liknande obehagliga syner.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.