Uppteckning nummer NM-MNM1231

Titel: 121. Kannibalism i Torp.

Socken/stad: Torp

För 60 á 70 år sedan omkom en person i Rågån. Den döda kunde sedan aldrig återfinnas. En liten tid efteråt blev drängen Vackerberg - sedermera även han trollkunnig - en kväll i tillfälle att genom fönstret i en stuga i Finsta se huru ett lik, troligen den drunknade, låg på ett bord där inne och huru några kända trollgubbar skar bitar ur den döda kroppen och åt upp dessa. Medan de åt stodo de utefter väggarna i rummet.

I sammanhang härmed kan omnämnas den säkerligen kända historien om några ungdomar, vilka en natt olovandes tog en båt vid stranden nedanför kyrkan, och med densamma for över Torpsjön till Finstasidan. Under rodden förmärktes egendomliga ryckningar och stötar, varför sällskapet efter landningen företog en undersökning. Man fann då att en likkista var fastbunden vid båtens bakstam och sålunda blivit bogserad tvärs över sjön. Det gissades att liktjuvarna blivit skrämda och stuckit sig undan när ungdomarna närmade sig. Måhända skulle denna döde användas till samma ändamål, som den drunknades kvarlevor.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.