Upptecknare: Britta Larsson
Meddelare: Brita-Katherina Gulliksson

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Gullgård

På lördagskvällarna samlades byns pojkar och gingo "utpå" till flickorna. Flickorna i bondgårdarna, både döttrar och pigor, lågo oftast i samma rum, och det berättas, att före 1860-1870 var det oftast ladugården eller en liten kammare intill denna (jungfrukammarn ?), som tjänstgjorde som sovrum.

Det blev då dans och lek, och oftast dansades i ladugården, som skurades och hölls mycket ren och snygg.

Flickorna låtsades inte godvilligt öppna dörren för pojkarna, men som låsanordningarna voro ganska primitiva, beredde det inte så stora svårigheter att taga sig in. I många fall plockade man helt enkelt ut ett fönster och kröp igenom gluggen, eller också, då det gällde att komma in i ladugården, hoppade man från hökullen genom foderluckan i taket. För att beveka flickornas hjärtan, då man knackade på, använde man sig av roliga ramsor sådana som: "Kvick´ de o öppne döra, för ja´ stå på tjälan o frys om hälan" eller "Hä på tvärtförruti´ kjoln o me tofflan som luter ditat döra och dra´ från ten, som allten vure ti sa storte men."

Så roade man sig med att sjunga visor och dansa, och om det då var "väl" mellan en flicka och en gosse, stannade han kvar, då de andra gingo sin väg. Var pojken ett passande parti, hade föräldrarna vanligen ingenting emot detta, utan det ansågs som ett regelrätt frieri.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 52:1-2, gjorda i början av 1930-talet. Frieri.