Uppteckning nummer NM-TNM1273

Upptecknare: Britta Larsson
Meddelare: Lars Larsson

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Gullgård

Jon Larsson i Ovane gick till "boan" (fäbodarna) och kom på vägen i sällskap med Nybergs mor. Jon Larssa kom in på sitt älsklingsämne, trolldom. Nybergs mor slog ifrån sig med båda händerna. "Aldrig att hon trodde på trolldom".

Rätt vad det var föll Jon Larssa som död i vägen. Efter en stund började han kickna till och mumla ramsor. Så småningom kravlade han sig upp med orden "Åj, åj ja feck trollskott!" E sir själv nu mor, att ja ha lega´ där bå´ stel o kall om ja int kunna gjort emot".

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 42, gjorda i början av 1930-talet. Sägner om trollskott.