Uppteckning nummer NM-KNM1275

Upptecknare: Britta Larsson
Meddelare: Anders Petter Söderström

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Finsta

Då Göran Månsson och Gammel-Mårten i Finsta, grävde en grav på kyrkogården, blev det mörkt innan de fingo den färdig, så de måste låna ljus av kyrkvaktaren att lysa sig med. Just som graven var färdiggrävd, såg Göran Månsson ett hål i ena hörnet emot en annan grav. Han böjde sig dit och lyste med ljuset för att se om det var en vit eller svart kista. Då öppnade sig hela kyrkogården för hans blickar och han såg kista vid kista, omväxlande vita och svarta. "Det fick jag för jag var nyfiken", slöt alltid Göran Månsson sin berättelse.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 40, gjorda i början av 1930-talet. Sägner.