Uppteckning nummer NM-ANM1276

Titel: En gumma och en pojke getade korna ……….

Upptecknare: Britta Larsson
Meddelare: Engla-Brita Bjälkström

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Rogsta,Nordanede

En gumma och en pojke getade korna på Nordanedeskogen. De hade gjort en eld för att värma sig då de skulle äta. Då kom en tomte och satte sig vid elden. Han "hucklade" och frös. Gumman bredde en smörgås, lade den på ett par pinnar och räckte tomten den. Då han ätit upp den frågade han gumman vad hon ville ha för smörgåsen. "Kanske du vill ha Sverges-galt?" "Nej, jag vill ingenting ha", svarade gumman, "annat än fred för mej och kreaturen i skogen". "Du får gete så vitt du når ikring," svarade tomten och försvann. Då de gingo hem med kreaturen, satt en björn mitt i vägen, men han sov.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 39, gjorda i början av 1930-talet. Sägner.