Uppteckning nummer NM-ANM1277

Upptecknare: Britta Larsson
Meddelare: Engla-Brita Bjälkström

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Rogsta,Nordanede

En bopiga satt i fäbodarna och vävde. Då kom en karl in i stugan och friade till henne. Hon förstod att han var en av de "underjordiska" så hon bad att få väva färdigt först. "Skal och väv, skal och väv", sade mannen, "jag kommer igen då du vävt färdigt". Hon drog ut på väven, och hoppades att någon skulle komma ifrån bygden, men väven blev färdig och ingen kom. I stället kom det fulla stugan med folk som klädde henne till brud och redde till bröllop.

Hästen som gick på vallen och betade, förstod att det inte var som det borde, utan sprang hem till gården och gnäggade tills han fick husbonden med sig till fäbodarna. Då han trädde in i fäbodstugan var bruden just färdigklädd och där vimlade av småfolk. Han skyndade då att kasta sin yxa över bruden och i samma ögonblick försvunno alla de andra, men flickan blev räddad.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 38, gjorda i början av 1930-talet. Sägner om vittra.