Titel: En hemsk syn

Meddelare: Folkskolelärare Hans Vestberg  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

"Gammel-Brandéln" i Nora hade visst ett tag varit präst i Vibyggerå, ty den här händelsen berättas ha tilldragit sig där i socknen. Han hade varit ute i sockenbud. Brandéll. Då de skjutsade honom hem på kvällen, fick de se en stor bondgård på sidan vägen, på en plats, där inga gårdar fanns i verkligheten. Hela storbyggningens alla fönster var klart upplysta. "Håll stilla här en stund! Det här måste jag ta reda på", sade B. till skjutsbonden. Så steg han av och gick upp mot gården och in. I första rummet var det alldeles tomt. B. öppnade dörren till nästa. Det var en stor sal. Vid ena väggen satt en svartklädd elegant herre vid ett uppslaget piano. Så öppnades dörren till ett innanför liggande rum och därifrån kom en fin herre, som ledde gamla gästgiverskan på Docksta under armen: "Spel upp!" sade den inträdande herrn till honom, som satt vid pianot, och så fortfor han: "Hon har älskat dans i alla sina livsdagar, och nu skall hon också FÅ dansa". Det spelade upp en sprittande låt, och paret dansade ut. Allt fortare spelades det, och vildare och vildare blev dansen. Så med ens öppnades en lucka på golvet, och paret störtade ned - ned i själva helvetet, ty eld och blåa lågor flammade upp därifrån. Brandéll gick ut. Så fort han trädde utom dörren, försvann hela gården och skogen stod där i stället tät och mörk . - I det samma ögonblicket dog gästgiverskan på Docksta. - Denna sägen hörde jag av numera avlidne H. Viberg här i byn.