Titel: "Brunnsynare"

Upptecknare: Hans Halfvarsson

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Över Turingen

Det fans vissa karlar som kunde utvisa varest en vattenåder gick, nere i jorden och bestämde den punkt på marken där brunn skulle grävas, så att vattenåderen träffades vid gräfningen, och därav blev vatten i brunnen. För att utvisa detta tog han en kvist av vide som hade två grenar. Ändan som böjde sig (se ritningen).

Han tog en gren i vardera handen och stödde händerna tillsammans och sänkte ner dem till sina knän och gick i framåtlutande ställning efter marken. När han så gick och kom mitt över en vattenåder, som var ner i jorden, så böjde sig ändan av kvisten, som var feamom händern, neråt mot marken. Denna undersökning kunde han upprepa flera gånger. Till sist slog han ner ett märke i jorden där brun skulle grävas för att få vatten i den. Och vanligen träffades en vattenåder så det blev vatten i den uppgrävda brunnen.

NM. Frågelista. Brunnar I. 1930-1931, sid. 229.