Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NEU2572_2Titel: "Brunnsynare"

Upptecknare: Hans Halfvarsson
Meddelare:   

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Över Turingen

Det fans vissa karlar som kunde utvisa varest en vattenåder gick, nere i jorden och bestämde den punkt på marken där brunn skulle grävas, så att vattenåderen träffades vid gräfningen, och därav blev vatten i brunnen. För att utvisa detta tog han en kvist av vide som hade två grenar. Ändan som böjde sig (se ritningen).

Han tog en gren i vardera handen och stödde händerna tillsammans och sänkte ner dem till sina knän och gick i framåtlutande ställning efter marken. När han så gick och kom mitt över en vattenåder, som var ner i jorden, så böjde sig ändan av kvisten, som var feamom händern, neråt mot marken. Denna undersökning kunde han upprepa flera gånger. Till sist slog han ner ett märke i jorden där brun skulle grävas för att få vatten i den. Och vanligen träffades en vattenåder så det blev vatten i den uppgrävda brunnen.


NM. Frågelista. Brunnar I. 1930-1931, sid. 229.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU2572


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


YTTERDÖRR KAPELL

HAVSSTRAND

MENTALSJUKHUS MAN MENTALSJUKHUS

Prydnadsfigur

Spets

Medalj