Upptecknare: Hans Halfvarsson

Socken/stad: Haverö

I forna tider då folk skulle bosätta sig och bygga bostäder, utsåg sen plats där de kunde få vatten till sitt behov under hela året.

Vattnet togs då vanligen ur en källa, bäck, å eller sjöstrand. Hällst anvendes vatten från en källa, och ofta grävdes ett hål i jordytan, där det fans s.k. källdrag, så att det därav blev vatten i hålet.

Senare i tiden grävdes det brunnar - hål i jorden tills de nådde en vattenåder så att det blev vatten i nedre delen av hålet, som var runt. Sedan murades en mur: skoning av vanlig sten, uppefter hålets kanter, upp till jordytan.

På de ställen där jorden bestog av endast lös mull, grävdes brunnshålet fyrkantigt. Uppe på märken timrades sedan av kärnfullt furutimmer en fyrkantig skoning för detta brunnshål. Denna skoning togs sedan sönder och stockarna sänktes ner i brunnshålet och åter upptimrades där, så att skoningen nådde t-ill jordytan. Sedan jordes en brunnsbro av timmer och plank över brunnen med ett runt hål i brodäcket, med en lös lucka över hålet.

Nordiska Museet. Frågelista. Brunnar I. 1930-1931, sid. 227.