Uppteckning nummer NM-HEU1532_8

Titel: Julstång

Upptecknare: Hans Halfvarsson

Socken/stad: Haverö

(Sagesmannen berättar): Ett annat julfirande i forna tider här i byggden, var att gå med julstång mellan gårderne i byn som jag i min ungdom fick veta, av min farsfars syster, som var född 1793, och hennes man 1796.

Dem högg en lång och smal stång av furu och fästade på den två tvärslag, som sattes 6 ljus på och ett i t-oppen på stången; liksom vidstående ritning utvisar:

Under julaftonskvällen bars stången med tända ljus, av två karlar i sällskap med män och kvinnor mellan gårdarne i byn under det dem sjöng vakra julsallmer. Detta bruk kom hit till byn, från Jämtland och upphörde omkring 1820.

På det ställe där dem brukade taga julstänger, fick namnet julstångmon och heter så än i dag.

Nordiska museet. Frågelista. Jul II, sid. 215.