Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NNM1303



Titel: På tal om landskapsmat ……………….

Upptecknare: Gerda Fröderberg
Meddelare:    År: 1938

Socken/stad: Haverö 

På tal om landskapsmat erinrar sig en f.d. ödebygdslärarinna, att hon en gång för 15 år sedan hos en torparfamilj, boende vid en fiskrik sjö i en lappländsk obygd, blev bjuden på en god maträtt, som den strävsamma och präktiga husmodern själv uppfunnit för att på bästa sätt kunna tillvarataga den myckna rommen vid de större fiskefängerna. Rätten heter: Rompalt.

Huvudbeståndsdelen av fiskrom, som smaksattes med salt och en aning socker. Vetemjöl iröres, tills en ej alltför fast smet bildades. Smeten nedlades skedvis i kokande saltat vatten. Palten kokades en stund, sedan den flutit upp. Serverades med smör.

"Lappflickan"


Nordiska Museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder: bd. 5, sid. 633.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1303


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


Vy

ÄLV EKA

ÄLV LANDSBYGDSBEBYGGELSE

Teckning

Väska

Servett