Titel: På tal om landskapsmat ……………….

Upptecknare: Gerda Fröderberg

Socken/stad: Haverö

På tal om landskapsmat erinrar sig en f.d. ödebygdslärarinna, att hon en gång för 15 år sedan hos en torparfamilj, boende vid en fiskrik sjö i en lappländsk obygd, blev bjuden på en god maträtt, som den strävsamma och präktiga husmodern själv uppfunnit för att på bästa sätt kunna tillvarataga den myckna rommen vid de större fiskefängerna. Rätten heter: Rompalt.

Huvudbeståndsdelen av fiskrom, som smaksattes med salt och en aning socker. Vetemjöl iröres, tills en ej alltför fast smet bildades. Smeten nedlades skedvis i kokande saltat vatten. Palten kokades en stund, sedan den flutit upp. Serverades med smör.

"Lappflickan"

Nordiska Museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder: bd. 5, sid. 633.