Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NNM1305Titel: (Läfsa) Hällebröd.

Upptecknare: Ingeborg Callerholm
Meddelare:    År: 1938

Socken/stad: Haverö 

1 kvarter mjölk, lite salt, mjöl blandas i till en stadig deg, vete, korn, rågsikt, vad som hälst, detta bakas och naggas väl till mycket tunna kakor och gräddades på stenhällar som eldades under. När det började bliva allmänt med järnspisar så tvättades spisen och brödet gräddades ovanpå den.

Omkring 1870-1875 hade en bondfru i Holmedal, i västra Värmland bakat sådant bröd. Gubben satt vid den öppna spisen och värmde fötterna vid den kolnade brasan, som blivit stora glödande kol, dörren rycktes upp och häst oc-h släde köres in med skrik och liv, flera fulla karlar. Det första de gjorde, så tog de med stora handskar och kasta glöden över golvet, sen tog de den stackars gubben och dansa med, bara fötter på glödande kol. Hans fru blev ju så förskräckt så hon gick upp i översängen, då fick hon tag i gardinkäppen och stack och slog dem med. När de såg brödet skrek de, skär och ät läfse gubbar. Så blev de stämda till tinges, då frågade domaren vad läfse var för något, då steg nämdeman upp, det är ett sorts ogästa bröd svara han. Undertecknad har sett både gumman och gubben samt gården.


Nordiska Museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder: bd. 5, sid. 629.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1305


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


ÄLV BÅT JORDBRUKSBEBYGGELSE

JORDBRUKSBEBYGGELSE

KVINNA TRÄDGÅRD

Ostform

Spånkniv

Linne