Titel: (Läfsa) Hällebröd.

Upptecknare: Ingeborg Callerholm

Socken/stad: Haverö

1 kvarter mjölk, lite salt, mjöl blandas i till en stadig deg, vete, korn, rågsikt, vad som hälst, detta bakas och naggas väl till mycket tunna kakor och gräddades på stenhällar som eldades under. När det började bliva allmänt med järnspisar så tvättades spisen och brödet gräddades ovanpå den.

Omkring 1870-1875 hade en bondfru i Holmedal, i västra Värmland bakat sådant bröd. Gubben satt vid den öppna spisen och värmde fötterna vid den kolnade brasan, som blivit stora glödande kol, dörren rycktes upp och häst oc-h släde köres in med skrik och liv, flera fulla karlar. Det första de gjorde, så tog de med stora handskar och kasta glöden över golvet, sen tog de den stackars gubben och dansa med, bara fötter på glödande kol. Hans fru blev ju så förskräckt så hon gick upp i översängen, då fick hon tag i gardinkäppen och stack och slog dem med. När de såg brödet skrek de, skär och ät läfse gubbar. Så blev de stämda till tinges, då frågade domaren vad läfse var för något, då steg nämdeman upp, det är ett sorts ogästa bröd svara han. Undertecknad har sett både gumman och gubben samt gården.

Nordiska Museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder: bd. 5, sid. 629.