Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NNM1312



Titel: Färskost.

Upptecknare: Ingeborg Callerholm
Meddelare:    År: 1938

Socken/stad: Haverö 

2 kannor söt mjölk
2 kvarter sur mjölk
5 stycken ägg
litet salt
litet socker

Beredning: Den söta mjölken kokas upp, sen sura mjölken samt ägg, salt, socker vispas i en skål, och slås i den kokande mjölken, som röres om och får ett uppkok. Osten uppöses i durkslag, och får väl avrinna. När den kallnat uppstjälpes den på ett fat. Serveras till smörgåsbordet, kan även ätas efterrätt, antingen serveras den med sylt, eller ätes med gräddmjölk. Men man får akta sig så det inte bränner vid, helst järngryta bör användas, med en bra smörklick i. Denna ost användes mycket på landet innan det var så goda förbindelser med bussar och tåg till samhällen och städer. Likaså var det mindre av mejeri förr. Denna ost är mycket god. Vasslan bör inte kastas bort. Av vasslan kokar vi messmör och mesost.


Nordiska Museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder: bd. 5, sid. 623.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1312


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


GRAVFÄLT ARKEOLOGI GRAVHÖG

GÄSTGIVERI MUSEUM INTERIÖR

KYRKA KYRKOGÅRD

Storschal

Stol

Stol