Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NNM1313



Titel: Messmör och mesost.

Upptecknare: Ingeborg Callerholm
Meddelare:    År: 1938

Socken/stad: Haverö 

Vasslan som blir då man tillagat färskost silas fri från ostsmulor, slås i en ren gryta, smord med smör eller margarin. Låt vasslan koka, till den blir tjock som en stadig, rör med en träslev, vill man hava mesost är det bara att låta den koka till en stadig gröt. När den är färdig bör man hava en liten bläckkopp eller skopa smörjd med smör, och ösa osten i, när den är kall, doppas skopan eller koppen ett ögonblick i kokande vatten, då välver vi osten ur. Skorpan måste vara något sluttande. Denna ost kokt, kan sparas år om, om den är lagom hård, kan man riva av den på ett rivjärn och blanda med grädde, så har man färskt messmör året om. Närande, god, hälsosamt och mycket billigt. OBS! Nu blir ju detta så lite, men man kan koka 10-12 kg. mesost på en gång, men då bör man helst vara i en fäbovall. Då brukar jag hälla upp mesosten i väl smorda 5 kilos sillhinkar, men då är det sövande, då får man hava bara några kol under kitteln sista timmen, annars blir det lätt bränt. Den dagen äter man fäbomat, såsom kjesfil, kesmus, långmjölk, getost, tunnbröd.

Nordiska Museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder: bd. 5, sid. 623.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1313


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


HÄRBRE

RESTAURANG

BOSTADSHUS GARAGE

Byst

Skolplansch

Stämpel