Titel: Maltkarameller.

Upptecknare: Ingeborg Callerholm

Socken/stad: Haverö

De under detta namn förekommande karameller äro mycket hälsosamma, men hållas till högt pris. Beredningen är mycket enkel och billig.

3 delar vatten inkokas med 2 delar rostat kornmalt, till hälftren återstår, varpå avkoket silas och sättes ånyo på elden jämt 2 delar socken, till dess det håller karamellprovet, d.v.s. trådar sig mellan fingrarna. Då slås alltsamman över en sten eller marmorhäll som dessförinnan blivit ingniden med matolja eller osaltat smör, sedan skär man dem med en smord bordkniv. (Värmland).

Nordiska Museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder: bd. 5, sid. 621.