Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NNM1317



Titel: Fårkött.

Upptecknare: Ingeborg Callerholm
Meddelare:    År: 1938

Socken/stad: Haverö 

För att få fårkött att likna det berömda Got-lands Fårkött. När köttet väl kallnat, sönderhugges det, och njurarna med fettet borttages, varefter det lägges i en stor så, eller ett kar och får stå över natten med så mycket friskt vatten, att det övertäcker köttet. Andra dagen upptages det och lägges på ett lutande bord eller på bräden att väl avrinna, sedan torkas köttet på rent linne, nedsaltas med fint salt och lite enbär, pålägges stark tyngd så att det väl packas, och tillses noga, att det alltid täckes av laken. Om köttet är gott och fett, skall det av denna lilla vattenläggning förlora den starka blodsmak, som ofta åtföljer det.

Nordiska Museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder: bd. 5, sid. 623.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1317


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


JORDBRUKSBEBYGGELSE LANDSBYGDSBEBYGGELSE

FASADUTFORMNING BYGGNAD

GRUPPORTRÄTT

Kultång

Herrväst

ALTARUPPSATS