Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NNM1319



Titel: Inlagd strömming.

Upptecknare: Ingeborg Callerholm
Meddelare:    År: 1938

Socken/stad: Haverö 

Till 1 val strömming beräknas 25 gr. stött starkpeppar, lika mycket stött kryddpeppar, 420 gr. grått salt, 12 gr. stötta nejlikor, 6 gr. muskotblomma, 12 gr. spansk humle, 210 gr. socker och 12 gr. lagerbärsblad.

Strömmingen skall läggas 1 dygn i utspädd ättika, som bör stå över fisken. Sedan upptages strömmingen, rensas och avshyges varsamt. Den inlägges nu varvtals tillika med kryddorna och bör stå 14 dagar, innan den användes. Gammalt recept från Skåne.


Nordiska Museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder: bd 5, sid. 621.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1319


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


BARN KVINNA

ARKEOLOGI GRAVANLÄGGNING ÅKERMARK

VINTERBILD MOTORBÅT BRYGGA ÅNGFARTYG

Skolplansch

Linfäste

Bindmössa