Uppteckning nummer NM-MKU1650

Upptecknare: Annie Lindblom

Socken/stad: Haverö

Detta hände omkring år 1912. Det ligger i Haverö församling Västerbottens län. Vi hade en mycket sträng lärarinna. Alla var nog lika fattiga så vi hade väl ej mycke i skor och kläder, så en dag sade min pappa att mina skor behövde halvsulas jag måste stanna hemma nästa dag, men att få vara hemma, skulle jag själv bett om lov så när jag kom nästa dag till skolan då ruska hon mitt huvud så det var ju märkvärdigt att några hårstrån fanns kvar. När vi skulle sjunga så ville hon ej ta upp ton åt oss utan i stället slog hon pekpinnen i orgeln så den gick av och böckerna som låg där flög i golvet. Så var hon ovän med överläraren för hon ville själv bli överlärare, en dag kom överläraren och sa att vi fick gå upp i avklädningsrummet innan vi börja kl 8 det var snö o mycke kallt. Hon kom som ett lejon och fråga vem som lovat oss gå upp, när vi svarat sa hon ut med er ja hon skrek ut order, hon trimma som militärer. Föräldrarna gick med lista för att få bort henne men det gick inte ja det var nog stor klasskilnad på den tiden. Om vi kom så precis så dom hann stänga dörren då fick vi sitta kvar 1 timme. Ja hon skrek så högt så klassen intill kom in och sa att dom blev så störda så dom kunde inte sköta sitt skolarbete.

Sveriges Radio. Pristävling 1966-67; Det hände i vår tid. Nr. 186.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU1650