Upptecknare: Nils Olsson
Meddelare: Johan Ångström  År: 1956

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Ånge

I Holms socken torde det även funnits präktiga spelmän förr i tiden. Den mest kände och omtalade var Nils Ödman, "Isaks-Nicke" från Hullsjön. Födelseår okänt, men han avled i hög ålder i början på 1890. Den på sida 3 nämde Johan Ångström omtalade, att han varit med på ett bröllop i Österström, där spelade "Isaks-Nicke". Det var en av de styvaste spelmän jag någonsin hört, sade han. Han spelade obehindrat i fjärde läget på fiolen, och det har jag aldrig hört någon spelman kunnat förut. Övriga biografiska data och sådant saknas om honom. Hinke Hörnlund i Vike, född 1857, död 1920, var även han en av bättre, men brukade sprit till övermått, så där han skulle spela, fick många gånger s.k. husbehovsspelmän övertaga ansvaret för musiken.

(Några belysande låtar för "Isaks-Nicke" och Hinke Hörnlund i särskild bilaga).

Nordiska Museet. Frågelista. Nr. 113. Spelmän.