Upptecknare: Nils Olsson
Meddelare: Per Olsson Vikström  År: 1956

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Märrviken

Olof Jönsson i Överturingen, född omkring 1800, hade även namn om sig, som storspelman. Det berättas om honom, att han och en kamrat skulle, omkr. 1820, en lördagseftermiddag gå till gammelvallen för att rusta i ordning till en lekstuga på kvällen. Ol. Jönssa hade sin fiol med sig, för han skulle spela till dansen. När de kommit en bit in i skogen, fingo de höra att någon gick före dem och trallade på en vacker polska. De ökade farten för att få se vem det var som gick före dem och trallade så vackert. De fingo se ryggen på en kvinna, men hur fort de än gingo, så nådde de henne inte, hon var hela tiden lika långt före dem. Då tog Ol. Jönssa fram sin fiol och så började han att spela på den på polska, som kvinnan trallade. Allteftersom Ol. Jönssa lärde sig polskan kom han henne närmare och närmare, (kamraten var lika långt efter, som förut) när så Ol. Jönssa kunde hela polskan då var han alldeles bakom ryggen på kvinnan, han böjde sig fram för att få se vem det var, som trallat så vackert för dem, men i samma ögonblick tog kvinnan ett steg åt sidan och försvann under en stor sten vid sidan av stigen. Då förstod Ol. Jönssa att det var vitran som gått före och trallat denna polska för dem. Sedan kallades polskan för "Jordbyggarlåten".

76 årige Per Olsson Vikström i Märrviken, Haverö, berättade detta år 1936. Vikström var med på ett bröllop i Överturingen 1876, där spelade Ol. Jönssa och där fick Vikström lära sig densamma.

Nordiska Museet. Frågelista. Nr. 113. Spelmän.