Upptecknare: Nils Olsson

Socken/stad: Haverö

En duktig spelman var även Sven Jönsson i Säter, han var mycket ute och spelade på bröllop och lekstugor. Sven var mycket begiven på sprit och kunde ibland bliva borta flera dagar än nödvändigt var. Svens hustru var mycket missbelåten med detta förhållande, dessutom var hon, med eller utan orsak svartsjuk på mannen. En gång när Sven Jönsson kommit hem från ett bröllop och efter vanligheten varit borta flera dagar än nödvändigt, var hustrun alldeles rasande, när Sven gått och lagt sig samt somnat, tog hustrun en täljkniv och gick fram till sängen och skar av manlighetsbeviset på sin man. Efter denna operation blev hustrun vansinnig och måste föras till Piteå hospital, där hon senare avled. Sven Jönsson överlevde den ohyggliga operationen några år och avled omkr. 1870.

Nordiska Museet. Frågelista. Nr. 113. Spelmän.