Uppteckning nummer NM-SLMV411

Titel: Lysande loskin

Meddelare: Hemmansägare Olof Gerdin  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Gärden

Sedan Kam i Nässjö mördat prästen inför altaret i Nätra kyrka, förlorade församlingen rätten att välja präst, och den rättigheten kom ej tillbaka förrän under Karl XL. Enligt sägnen gick därvid sålunda till.
Då en bonde vid namn Tallsten på julmorgon skulle fara till kyrkan, fick han se en eldbrand flyga över vägen och in genom gluggen i bastun. T. sprang efter, tog av sig rocken och stoppade igen gluggen. Sedan gick han efter notkilen och satte den framför gluggen, sedan han först tagit därifrån sin rock. Så gick han och bullrade häftigt på dörren, och då flög den där eldbranden ut genom gluggen och in i notkilen, där den traslade in sig, så att bonden kunde slå ihjäl honom. Saken var den, att det var en kattlo av den sorten, som lyser i mörkret. T. flådde djuret och gick till prästen med skinnet. Denne i sin tur skickade det som gåva till kungen, och han blev så glad däröver, att han återgav församlingen rätten att välja präst. Det där skinnet skall än i dag förvaras i en källare under Stockholms slott, och det lyser fortfarande så starkt från skinnet, att det är alldeles ljust i källaren.

Anm.
Enligt en annan uppgift skall det märkvärdiga skinnet användas till att upplysa kungens krutkällare. Det är naturligtvis alldeles ypperligt för det ändamålet, eftersom det inte avger någon värme.
L. Jn.

finns efter fritexten