Uppteckning nummer NM-SLMV882a

Titel: "Årmkongen"

Meddelare: Arrendator Zakarias Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Båtas

Mettes Olovsson i Tvärselet är död för över 40 år sedan. Han hade en gång fått se "Årmkongen". Det var uppe i berget ovanför Tvärselebyn. Det var en ofantligt stor orm, som låg ringlad omkring en stor stubbe och han hade krona på huvudet. Runt omkring var det alldeles fullt med småormar, som höll ihop och stridde. Mettes gick helt nära, så att han såg alltsammans mycket väl. Då syntes de ämna anfalla honom, men då fick han bråttom att ha sig därifrån. "Årmkongen" där lärde vara så lång som en "kornatang" (kornstör) och kronan var då obegripligt så fin, men det var nå slags "hornpjutar", som växt fram ur huvudet på honom. Det lär vara mycket farligt att slå ihjäl "årmkongen", för då får man alla små ormarna på sig, och då handlar det nog om livet. Detta hörde jag honom själv tala om i min ungdom.

Ur Nordiska museets arkiv. Bok/Häfte:IV_1916-1917. Uppteckningsnr: LMV882