Folkminnen

Uppteckning nummer NM-SLMV624Titel: Husförhör fordom.

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Anna Katarina Ölund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Ström

Mormor min talade om, att i hennes ungdom gick husförhören "på tur" inom byn. Den, som hade turen, skulle hålla gästabud för hela byalaget, men varje gård skulle bidraga med åtminstone en "fatost." Under det prästen förhörde, gingo stora drickeskannor, fyllda med starkt, hembryggt öl, flitigt omkring bland de församlade. Kannorna var försedda med pip, som man sög ur.

Förhöret började så där kl. 10 på f.m. och pågick till kl. 1, då man tog en stunds rast. Alla deldagarna fick en "fatostsmörgås" på vanligt tunt rågbröd (knäckebröd). Någon tallrik fick man inte, utan hade maten liggande på knäet. Fatosten är full av vassla, och därför rann det mycket ur den så att man blev alldeles genomvåt. Efter rasten vidtog förhöret på nytt och räckte tills det blev mörkt. Nu stannade allt gift folk kvar på ett ordentligt mål mat. Senare på kvällen bjöds ungdomen på traktering och så blev det "husförhörsbal." På mormors tid var själva prästen med på balen, och det kunde hända, att han var synbart berusad, men detta väckte ingen anstöt, ty det var så vanligt med brännvinet på den tiden. Turen med husförhör pågår ännu, men husförhörskalas förekommer nästan aldrig, och ingen av oss minnes till husförhörsbalen.


Ur Nordiska museets arkiv. Bok/Häfte:III_1916. Uppteckningsnr: LMV624


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


STADSBEBYGGELSE

VY LANDSBYGDSBEBYGGELSE

VÄRDSHUS INTERIÖR

Medalj

Tapet

Skolplansch