Uppteckning nummer NM-NLMV625

Titel: "Gommelöl."

Meddelare: Hemmansägare Anders Strandberg  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Ström

Ännu i slutet av 1880-talet var det rätt allmänt bruk här i socknen, att ungdomen i byarna höll s.k. "gômmelölsbal", sedan man slutat slå. Detta var en kvarleva av de urgamla "gômmelöle." Detta firades regelbundet förrän laga skiftet hade sprängt sönder de gamla byalagen. Sedan alla i byn slutat slåttern, höll man i varje gård för sig på första söndagen ett riktigt kalas för både gårdsfolket och de lejda arbetarna. Så var det i regel i min ungdom. Längre tillbaka hölls gômmelöle gemensamt i en och samma gård i tur och ordning år efter år. Då hade varje gård med sig både mat och bord. Var och en åt av sitt, men gubbarna smakade flitigt på varandras brännvin, så att de vanligen blev stupfulla. Efteråt var det bal det hörde till "öle." Följade dag var "frimåndag" för både husbönder och tjänare. Då gick man tillsammans hur som helst och "gästade." Då kvällen kom var gubbarna just lagom plägade. Ungdomarna hade mindre festande för sig det ansågs höra de äldre till- men de roade sig i stället med dans och lekar, sjöng visor och skojade.

Ur Nordiska museets arkiv. Bok/Häfte:III_1916. Uppteckningsnr: LMV625