Upptecknare: Gustav Åslin

Socken/stad: Indals

I Indal finns det ett gammalt fäbodställe som heter Burtjärnsbodarna. Enligt gamla legender är det en man vid namn Bure som bosatt sig där en gång i tiden. De gamla påstå att det finns en gammal ljuskrona kvar efter denne Bure. Han skulle på sin tid ha gjort nämnda ljuskrona och skänkt den till socknens första tempel som var av trä. Och det finns en i den nuvarande kyrkan som man tror är samma krona. Det har funnits en plats på fäbodvallen, och om man stampade på den så skade det i jorden där, skall nämnde Bure ligga begraven. En historia som man kanske inte får sätta så mycken tro till är att är det i alla fall inte. Det påstås att sternen i fråga använta till smistäd av några okynniga pojkar, varvvid den naturligtvis gick sönder så småningom.

Ur från gamla tider. Sägener. (Ålsta, 1931, årg. 7 sid. 27)