Uppteckning nummer NM-HNM1368

Upptecknare: J. Ejdestam

Socken/stad: Indals-liden

Om långfredagen skulle flickorna ha långfredagsstryk. Mest allihop fick duktigt, och var de morska, fick de mer. De gatt lägga och gömma sig i kar och i stället framme vid hästarna och överallt. Pojkarna gick från gård till gård. Flickorna skulle ha brännvin och ge dem, så de skulle slippa undan. Fulla som de blev, vart de bara mer våldsamma. Det fanns alltid någon, som var mer lugn och höll tillbaks, så rent farligt var det inte. Det flickorna fick, var långfredagsris. Påskskräcka var något annat. Om påskmorgonen kunde barnen få litet påskskräcka. Men det var som mindre med det. Bara en enda gång hände det. Det var åt barn, som låg längre, än de skulle. Det var på påskmorgonen och inte på långfredagsnatten.

NM. Frågelista. Piskning med ris vid årshögtider. FoF 27, Göteborg 1940, sid. 62. (Mdp., -ULMA 12702.1939.)