Upptecknare: E.A. Billström

Socken/stad: Indals-liden

I kvarnar, sågverk och dylika inrättningar äro råna särdeles verksamma och vaka oförtrutet över verkets ordentliga skötsel. I min barndom hörde jag en lång hithörande historia om Indals såg. Tyvärr erinrar jag mig den ej nu, men huvudsumman därav är denna. En ny sågställare har blivit antagen. Sågen tvärstannade ofta utan synbar anledning och kom efter någon tids stillestånd av sig själv i gång. Dessa avbrott åtföljdes dessutom av varjehanda besynnerliga omständigheter. En gång såg man en ofantligt stor hand fasthålla vattenhjulet. En annan gång hade en groda tagit plats på vattenhjulets nål. Slutligen kom man underfund med att sågens strejk - som man numera skulle kunna uttrycka sig - föranletts av den nye sågställarens oförstånd att ej unna verket nödig vila.