Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NNM1371Titel: Byn Klippen - 6-7 km:s väg till skogs - ………………

Upptecknare:  
Meddelare:   

Socken/stad: Indals-liden 

Byn Klippen - 6-7 km:s väg till skogs - var i gamla tider en fäbodvall för järkvitslebönderna, berättar Höglund. Och då den vallen hänge många underliga saker, enligt de gamla. Vittran regerade där och ställde till många spratt, och ibland var bojänterna dödsskrämda av spökerier.

Vittran hade humor också. Det kunde bl.a. en släkting till Höglund intyga. Han hade gett sig iväg till fäbodvallen för att jaga hare, ty där fanns åtskilligt i den vägen. Han såg också mycket riktigt tre harar och slängde iväg några skott. Men dem om hans förvåning då hararna helt ogenerat sitter kvar på sina platser. Då han slängt iväg sex skott utan att fälla någon eller ens jaga iväg dem, tog han för gott att ge sig av och till andra jaktmarker. Han fällde ett par harar strax därefter längre nedåt älven. Och han var övertygad om att det var bovittran som velat driva med honom.


Signatur: "Morris": - Gammal odalman om vitter och fäbodliv.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1371


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


SKOG STEN

KONSTNÄR KVINNA

KYRKA KRUCIFIX

Vävprov

Skolplansch

Duk