Upptecknare: Morris

Socken/stad: Indals-liden

Ett par av järkvitslebönderna, som stannat kvar några dagar på vallen sedan de andra flyttat hem på hösten, fick plötsligt vid biföringsdags höra skällskrammel och bölande vid ladugården. Det var precis som en vanlig boföring. Men inga kreatur och inga människor syntes till. Det var vittran som kom för att ta fäbodvallen i besittning sedan människorna lämnat den på hösten. Då de märkte att det fortfarande fanns människor kvar hade de tydligen ställt till med sitt leverene för att förmå människorna att flytta hem. En pojke som stod och högg vet ute på backen blev ansatt av vitterhundarna, berättades det. Han hörde tydligt glävset och kände sig attacerkad. Till sist måste han slänga yxan in i den osynliga hundflocken och till benen.

Själv har jag aldrig hört något, fast jag besökt fäbodarna många, många gånger i mina dar, säger Höglund. Men jag har roat mig med att teckna upp vad de gamla berättat, och vill man inte tro vad de sagt så kan man ju se det hela som ett intressant bidrag från den gamla folktron ute i våra bygder.

Signatur "Morris" - Gammal odalman om vitter och fäbodliv.