Titel: Egendomligt giftobruk

Meddelare: Landstingsman Jonas Otto Högberg  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Näs

Det har här i Säbrå samt Högsjö o Hemsö varit allmänt följande egendomliga bruk. Då ett par stått i begrepp att gifta sig, skulle ungmor göra en skjorta åt svärfar. Den blivande brudgummen skulle giva både sin och brudens mor en klänning var - alldeles lika. De klänningarna skulle de bära på den s. k. "ungmorsdan"d. v. s. dagen efter vigseln.
Sedan skulle dessa klänningar jämte ovannämda skjorta sparas tills vederbörande ägare dog, då plaggen återbördades till givarne. Var de döda, skulle plaggen lämnas till närmaste arvingar. Detta är ännu bruk, där de gifter sig på vanligt, äkta bondman´er.