Uppteckning nummer NM-SNM1377

Titel: En man från Lervik, som var ofärdig …………….

Upptecknare: Knut Jonsson

Socken/stad: Alnö

En man från Lervik, som var ofärdig och hade svårt att gå, hade gömt sig i en dalgång som kallades Björndalen. Sägnen berättar att Björndalen fått sitt namn efter en lappgumma som trollat. Björn hade rivit hennes renar - Alnön besöktes ofta av lappar i gamla tider - och i ilskan trollade lappgumman med björnen så att han -sprang till den här dalen och blivit hängande i en grov björkklyka. Här hittades han död av byns folk. I en skreva i denna björndal låg lerviksbon och såg hur ryssarna avlägsnade sig. Han smög sig senare fram och tog vara på de avhuggna kreaturshuvudena, saltade ned dem och så hade man vintermat.

Sundsvalls Tidning 15 dec. 1953. Saga och sägen från gamla Alnön. Rysshärjningar och vittespratt.